Laske viivästyskoron määrä viivästyskorkolaskurilla

Tällä laskurilla saat selville myöhästyneestä laskun maksamisesta seuraavan viivästyskoron määrän. Korko ajanjaksolla 1.1.-30.6.2024 on yksityishenkilöille 11,50% vuodessa.

Tietoa viivästyskorosta ja sen laskemisesta

Viivästyskorko on korkolain määrittämä hyvitys velkojalle maksusuorituksen myöhästymisen johdosta.

Koron määrä (vuosikorko) on lain mukaan korkeintaan 7,00% yli Euroopan keskuspankin viitekoron, joka vahvistetaan puolivuosittain. Vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla tämä viitekorko on 4,5%. Yritysten välisissä laskuissa lisäkorko on prosenttiyksikön korkeampi eli 8,00%, ellei muuta ole sovittu.

Koron laskeminen aloitetaan heti eräpäivänä. Huomioi että mahdollinen muistutusmaksu (yksityishenkilöille enintään 5€, maksu myöhässä vähintään 14 päivää) on erillinen viivästyskorosta. Maksu ei siis korvaa korkoa eikä koron maksaminen muistutusmaksua. Sama koskee muitakin perintäkuluja.

Viivästyskorkoon ei kerry korkoa korolle, vaan laskutapa on yksinkertainen: korko koskee vain alkuperäistä saatavaa. Määrä lasketaan päiväkohtaisesti, jakaja on 365 normaalivuosina, 366 karkausvuosina. Tämän sivun viivästyskorkolaskuri käyttää kaavassa jakajaa 365.

Viivästyskoron osuuteen ei myöskään lisätä arvonlisäveroa, sillä se on vahingonkorvauksen luonteinen erä, josta alv:a ei tarvitse suorittaa.