Alkoholilaskuri/Promillelaskuri – alkoholin palaminen

Alkoholilaskuri/Promillelaskuri kertoo suuntaa antavan arvion veren alkoholipitoisuudesta eli promilleista ja alkoholin palamiseen kuluvasta ajasta.

Alkoholin palaminen on hyvin yksilöllistä. Jos olet vähänkään epävarma, ei pidä lähteä ajamaan!

Tietoa alkoholilaskurista ja alkoholin palamisesta

Alkoholin määrä veressä ilmoitetaan promilleina(‰), joka tarkoittaa tuhannesosaa. Naisten kehossa nestettä on tyypillisesti vähemmän suhteessa painoon kuin miehillä. Sen vuoksi naisten promillet alkoholilaskurissa nousevat korkeammalle samalla alkoholimäärällä, vaikka paino olisi yhtä suuri.

Sekä miesten että naisten maksa kuitenkin polttaa alkoholia samalla tavalla. Yleisimmin käytetyn lukeman mukaan alkoholia palaa noin 1 gramma tunnissa kymmentä painokiloa kohden. Yksi alkoholiannos sisältää noin 12 grammaa alkoholia.

Suurin osa alkoholista poistuu maksan kautta palamalla (n. 95%), ja vain pieni osuus hikoilemalla tai virtsan kautta. Alkoholin palamista ei siis voi nopeuttaa urheilemalla, juomalla kahvia tai saunomalla.

Humalatilan eli päihtymisen kokemus on hyvin yksilö- ja tilannekohtaista. Oma olo ei siis kerro promilleista luotettavasti. Promillelaskurilla voi arvioida tilannetta, mutta puhallusmittaus, mieluiten tarkkuusalkometrilla antaa paljon tarkemman kuvan.