Raskauslaskuri, laskettu aika ja raskausviikko

Raskauslaskuri kertoo lasketun ajan sekä kuinka pitkällä raskaus on. Raskauden kesto on keskimäärin 40 viikkoa eli 280 päivää. Tämä lasketaan edellisten kuukautisten ensimmäisestä vuotopäivästä, eli jo ajankohdasta ennen varsinaista hedelmöityspäivää.

Raskausviikot lasketaan kierron alkamispäivästä, ja ilmaistaan usein muodossa täydet viikot + päivät. Kuukautisten ollessa myöhässä viikon, laskennallisesti (28 päivän säännöllisellä kuukautiskierrolla) on jo 6. raskausviikko alkamassa.

Tämä raskauden keston laskentatapa johtuu siitä että usein tarkka hedelmöitysajankohta ei ole tiedossa. Raskauden kesto ja laskettu aika varmennetaan ensimmäisessä ultraäänitutkimuksessa, sikiön pääperämitan perusteella.

HCG-hormonin eritykseen perustuva raskaustesti saattaa antaa positiivisen tuloksen jo noin 10 päivää hedelmöittymisen jälkeen. Luotettavampi raskaustestin tulos on kuitenkin vasta kuukautisten poisjäännin jälkeen.

Raskauslaskurin antama laskettu aika on keskiarvo, vain harva lapsi syntyy täsmälleen laskettuna päivänä. Täysiaikaisen raskauden kesto on 38-42 viikkoa. Raskauden kestäessä alle 37 täyttä viikkoa, syntymä on ennenaikainen eli lapsi on keskonen. Raskaus määritellään puolestaan yliaikaiseksi keston ylittäessä 42 viikkoa. Riskien välttämiseksi silloin usein synnytys käynnistetään.