Proteiinintarve-laskuri

Proteiinit koostuvat aminohapoista jotka ovat elimistön elintärkeitä rakennuspalikoita. Tarvittavaan proteiinin märään vaikuttavat muun muassa ikä ja aktiivisuuden taso.

Tästä laskurista näet pohjoismaisen väestötason saantisuosituksen, sekä suositukset lihasmassan kasvattajalle.

Proteiinintarpeen arviointia

Tarpeellisen proteiinin määrästä löytyy arvioita hyvin laajalla skaalalla. Tosiasiallisesti yhtä tarkkaa ja täsmällistä lukua ei voida esittää. Sen vuoksi olemme sisällyttäneet tähän laskuriin useampia tutkimusnäyttöön perustuvia suosituksia lähdeviitteineen.

Keskimäärin väestötasolla suomalaiset saavat ravinnostaan riittävästi proteiinia, eikä liiallisesta proteiinista ole hyötyä. Päinvastoin sillä saattaa olla terveydelle haittavaikutuksia.

Proteiinin tarve kasvaa urheilijoilla ja erityisesti jos tähtäimessä on lihasmassan kasvattaminen eli bodaus. Sillonkin noin 1.6g – 1.8g/kg on suurin määrä jolle on meta-analyyseissa osoitettu hyötyjä. Tätä ei enää tarvitse pyöristää ylöspäin!

Vielä tätäkin korkeampia lukemia on tosin esitetty henkilöille joiden tavoitteena laihduttaa ja samanaikaisesti kasvattaa/säilyttää lihaksia. Tyypillisesti kehonrakentajille dieetin aikana. Suurimmalle osalle treenaajista nämä yli 2g/kg lukemat ovat kuitenkin todennäköisesti turhan suuria.

Lähteitä ja syventävää tietoa:

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset 2023 – Proteiini

Perfecting Protein Intake for Athletes (Stronger by Science)

Optimal protein intake for bodybuilders (Menno Henselmans)

proteiinintarve

Laskuri.org toiminnan mahdollistavat Nettikasinot ilman rekisteröintiä