FTP-laskuri (pyöräilyn kynnysteho)

FTP eli Functional Threshold Power on termi, jota käytetään pyöräilyssä kuvaamaan suurinta mahdollista tehoa, jonka pyöräilijä voi ylläpitää yhtäjaksoisesti tunnin ajan. Se mitataan watteina ja on tärkeä mittari, kun arvioidaan pyöräilijän kestävyyskuntoa ja suorituskykyä.

FTP:täsi voit arvioida seuraavalla laskurilla perustuen lyhyempään (20 min.) suoritukseen.

Lisätietoa FTP:stä ja sen hyödyntämisestä harjoittelussa


FTP:n mittaamiseen tarvitaan tehomittari tai älykäs sisäpyörä, joka rekisteröi tehotason wattina. Yleisin menetelmä FTP:n mittaamiseen on suorittaa 20 minuutin maksimaalinen ajo, josta vähennetään 5% saadakseen arvion todellisesta tunnin suorituskyvystä.

Testin tarkkuuden varmistamiseksi pyöräilijän on suoritettava hyvä lämmittely. Sivustolta TrainerRoad löytyy videoilla varustettu yksityiskohtainen ohje testin suorittamiseen (20 min. ja 2×8 min. protokollat)

Saatu FTP-lukema auttaa määrittämään harjoitusalueet, jotka ovat prosenttiosuuksia FTP:stä. Näitä alueita käyttämällä voidaan suunnitella eri intensiteetin harjoituksia kestävyys-, voima- ja nopeusominaisuuksien kehittämiseksi.

Tämän laskurin jaottelu pohjautuu Bikeradar.comin artikkeliin aiheesta.

Hyvä FTP-taso riippuu monista tekijöistä, kuten iästä, sukupuolesta, painosta ja pyöräilykokemuksesta. FTP on osin riippuvainen urheilijan VO2max-arvosta eli hapenottokyvystä, mutta siihen vaikuttavat myös muun muassa lihaskestävyys ja anaerobinen kapasiteetti.

Kuntoilijoille hyvä FTP voi olla 2,0–3,2 W/kg, kun taas tavoitteellisilla maantiepyöräilijöillä luvut ovat korkeampia, 3,5 W/kg ylöspäin. Tour De France-tason ammattilaisilla FTP on luokkaa 5,5-6,5 W/kg.

Laskurin luokitus perustuu Andrew Cogganin määrittämiin FTP-kategorioihin.

ftp laskuri pyöräilijä

Laskuri.orgin toiminnan mahdollistavat tämän listan nettikasinot