Bensalaskuri – laske polttoainekulut

Bensalaskurilla saat selville matkan polttoainekustannukset. (Myös diesel, e85 tai muut polttoaineet!) Laske paljonko automatka maksaa.

Bensalaskurin vinkit taloudelliseen ajamiseen

Näin säästät bensakuluissa ja saat laskurin lukemaa pienemmäksi:

  • Aja ennakoivasti. Hidasta moottorijarrutuksella risteyksiin, liikennevaloihin ja nopeusrajoituksen muuttuessa. Pidä riittävä turvaväli
  • Käytä suurempaa vaihdetta. Optimaalinen kierrosluku kulutuksen kannalta on ajoneuvokohtainen, mutta suositeltavaa on käyttää suurinta vaihdetta jolla auto vetää ilman ongelmia
  • Tarkista rengaspaineet. Vierintävastus kasvaa paineen ollessa liian alhainen jolloin polttoaineen kulutus kasvaa. Samalla renkaiden turvaominaisuudet heikkenevät
  • Esilämmitä moottoria ulkolämpötilan ollessa alle +5°C. Vältä kuitenkin turhaa tyhjäkäyntiä myös talvella
  • Poista tarpeettomat lisävarusteet kuten suksiboksit ja kattotelineet kun ne eivät ole käytössä. Ne korottavat ilmanvastusta, samoin kuin ikkunoiden aukipitäminen. Siivoa turha romu takakontista vähentääksesi kuormaa

Paljonko polttoainetta auto kuluttaa?

Bensalaskurin keskikulutus-kohtaan tarvitaan arvio bensan tai muun polttoaineen keskimääräisestä kulutuksesta. Lähtökohtana voi käyttää valmistajan ilmoittamaa yhdistetty kulutus-lukemaa, mutta todellinen kulutus voi poiketa tästä merkittävästi. Tarkin mittari onkin oma seuranta.

Jos autossa ei ole ajotietokonetta, yksi tapa on tankata tankki piripintaan ja kirjata kilometrit (tai nollata trippimittari). Ajon jälkeen tankataan uudestaan täyteen ja verrataan tankkauslitroja ajomatkaan.

Bensan kulutus lasketaan kaavalla 100 x litrat jaettuna ajetuilla kilometreillä. Näin saat auton l/100km kulutuksen.

Esimerkki: Olet ajanut tankkausten välillä 225 km. Bensaa mahtuu tankkiin 12 litraa. 100*12l/225km = 5,33 l/100km.

Huomioi että kaupunkiajossa bensan kulutus on huomattavasti korkeampaa kuin tasaisessa maantieajossa. Seuraamalla kulutuslukemia pitkällä aikavälillä saat luotettavamman tuloksen.

Muista että kulutuslaskurin ilmoittama summa on vain yksi osa autoilun kustannuksia. Todellisissa matkakuluissa on huomioitava myös muun muassa auton ylläpito, vakuutukset, pysäköinti sekä arvon aleneminen.

Osa kustannuksista on muuttuvia, osa kiinteitä ajetuista kilometreistä riippumatta. Tällä hetkellä verottajan hyväksymä, kilometrikorvaus laskurin käyttämä lukema on 0,53€/km.