Näiden laskureiden avulla muunnat amerikkalaisten (US) tai brittiläisten (UK) reseptien leivontamitat ja muut keittiön mittayksiköt tutumpaan muotoon (tai toiseen suuntaan). Muunnat myös leivonnan raaka-aineiden grammat desilitroiksi tai desit grammoiksi. Sivulla on useampi yksikkö- ja mittamuunnin:
- Tilavuusmuunnin – muunna yksiköt kuten pint, cup, fl.oz, ruoka- ja teelusikat
- Painomuunnin – kilot, grammat, paunat (lb, lbs) ja unssit (oz)
- Tilavuus painoksi ja paino tilavuudeksi – paljonko grammoina painaa litra tai montako desiä on kilo
- Lämpötilamuunnin – Fahrenheit (°F) ja Celsius (°C)
Huomattavaa yksikkömuuntimista
Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa ja sen entisissä alusmaissa kuten Australiassa, Kanadassa ja Uudessa-Seelannissa on käytössä eri kokoisia tilavuusmittoja samalla nimellä, joskus myös rinnakkain.
USA:n cup on n. 236 ml, mutta ns. legal cup tasan 240 ml. Kanada ja Australia käyttävät metric cup:ia, kooltaan 2,5 dl. Vanha UK imperial cup puolestaan on n. 283 ml.
Teelusikka ja ruokalusikka ovat mittamuuntimessa 5 ml ja 15 ml. Tarkkaan ottaen US teaspoon on 4.928 ml, 1/3 tablespoon (n. 14,8 ml). Kotikeittiössä tällä erolla tuskin on merkitystä. Australian ruokalusikka sen sijaan on suurempi, 20 ml.
Painomuunnin on yksinkertaisempi kuin tilavuusmuunnin. Yleisimmin amerikkalaisissa resepteissä käytetään unssia (n. 28,35 grammaa) ja paunaa (n. 454 g)
Muita englanninkielisten reseptien tilavuus- ja painomittoja:
- stick of butter: 113 grammaa tai puoli ”kuppia” eli 118 millilitraa.
- shot eli shotti = 1,5 fl oz eli n. 4,4 cl.
- pinch = hyppysellinen
- dash = tilkka
- smidgen = hitunen, hiukan
- drop = tippa
Yhdysvalloissa käytetään myös erikseen ”kuivia” (dry) tilavuusmittoja esimerkiksi hedelmien myynnissä. Näihin harvemmin resepteissä törmää.
Yläpuolen kahdella laskurilla muunnat grammat desilitroiksi tai päinvastoin yleisimpien leivonnassa käytettyjen raaka-aineiden osalta.
Lukujen lähde: Martat, ruoka-aineiden mitat ja painot taulukko
Käytetyt lukemat ovat keskiarvoja. Raaka-aineiden karkeus, kosteus ja pakkaantuminen vaikuttavat merkittävästi. Esimerkiksi sienilitran painossa voi olla jopa satojen grammojen heittoja. Innokkaan kokkaajan, leipojan tai säilöjän kannattaakin taulukkojen sijaan hankkia keittiömittojen rinnalle vaaka.
Lämpötilamuuntimella näet reseptissä kerrotun uunin lämpötilan vastaavissa Fahrenheit/Celsius asteissa.