Tällä laskurilla lasket painoindeksin eli BMI:n (Body Mass Index)
Painoindeksin raja-arvot aikuisella:
- alle 17: merkittävä alipaino
- 17 – 18,5: lievä alipaino
- 18,5 – 25: normaalipaino
- 25 – 30: ylipaino eli lievä lihavuus
- 30 – 35: merkittävä lihavuus
- 35 – 40: vaikea lihavuus
- yli 40: sairaalloinen lihavuus
Lähde: Lääkärikirja Duodecim.
Lasten ja nuorten BMI-raja-arvot eroavat tästä ikäkohtaisesti (ns. ISO-BMI). Tämän sivun laskuri on tarkoitettu yli 18-vuotiaille.
Miten painoindeksi lasketaan?
Painoindeksi eli BMI lasketaan jakamalla paino (kg) pituuden (m) neliöllä. Kaava on siis paino(kg)/pituus(m)2. Ylläoleva painoindeksilaskuri noudattaa tätä kaavaa.
Esimerkki: 175 cm pitkä henkilö painaa 75 kiloa. Laskutoimitus on 75/(1,75*1,75)=24,50.
Tietoa painoindeksistä eli BMI:stä
Painoindeksin konseptin kehitti belgialainen monitieteilijä Adolphe Quetelet jo 1800-luvun alkupuolella. Termi Body Mass Index (BMI) otettiin käyttöön lääketieteessä 1970-luvulta alkaen, kun väestön kasvava lihavuus ja siitä aiheutuvat terveysongelmat nousivat esille.
Painoindeksi on siis ennen kaikkea väestötason tilastollinen työkalu. Yksittäisen henkilön osalta BMI laskurin antama arvo on suuntaa antava eikä välttämättä kerro koko totuutta. Painoindeksiä on kritisoitu etenkin siitä että se ei ota huomioon lihaksikkuutta tai rasvaprosenttia eli kehon koostumusta.
Hyvin lihaksikkaalle urheilijalle painoindeksilaskuri saattaa osoittaa ylipainoa, ja vastaavasti vähemmän treenattu henkilö olla normaalipainon rajoissa vyötärölihavuudesta huolimatta. Vyötärölle kertyvä rasva (”kaljamaha”) on erityisen haitallista terveydelle.
Vyötärön ympärysmitta onkin hyvä täydentävä mittari BMI:lle. Merkittävän vyötärölihavuuden raja-arvoina käytetään naisilla 90 cm lukemaa, miehillä 100 cm (Joskus myös naiset 88 cm ja miehet 102 cm.) Jos tavoitteenasi on laihduttaa voit arvioida kaloritarvetta energiankulutus-laskurilla.
BMI-laskurin tulos vääristyy myös pituuden suhteen. Pitkien henkilöiden painoindeksi on laskurissa korkeampi kuin vartalon rakenteelta muuten samankaltaisilla lyhyillä henkilöillä.
Virhettä on pyritty korjaamaan muokkaamalla painoindeksilaskurin kaavaa. Oxfordin yliopiston matematiikan professori Nick Trefethenin ehdottama vaihtoehtoinen uusi kaava on 1,3*(kg/m^2,5).
Voit kokeilla tätä vaihtoehtoista kaavaa alla olevalla BMI laskurilla. Uuden laskurin raja-arvot ovat samat kuin perinteisessä painoindeksilaskurissa.