Tällä laskimella voit selvittää verovapaiden kilometrikorvausten määrän matkalaskua varten. Kilometrikorvauslaskuri perustuu Verohallinnon vuosittaisiin päätöksiin.
Kilometrikorvaukset ja miten ne lasketaan
Kilometrikorvaus on työnantajan maksama korvaus työhön liittyvistä matkoista jotka työntekijä tekee omalla ajoneuvollaan.
Myös yrittäjä on oikeutettu työmatkakorvauksiin, jotka maksaa itselleen verovapaasti. Yrittäjän kilometrikorvaukset ovat kooltaan samat kuin palkansaajalla.
Autolla tehdyn työmatkan km-korvaus oli vuonna vuonna 2022 46 snt/km, vuonna 2023 53 snt/km ja vuonna 2024 57 snt/km. Vuoden vaihtuessa ratkaisevaa on ajon ajankohta, ei laskutuspäivämäärä. Jos esimerkiksi teet joulukuun ajoista matkalaskun tammikuussa, käytä edeltävän vuoden lukemia.
Kilometrikorvaus-laskuriin voi lisätä erilaisia korotuksia esimerkiksi hinattavista laitteista. Näiden kohdalla lisäkuorman on liityttävä työtehtäviin. Kiinnittämällä ”huvin vuoksi” vaikkapa peräkärryn autoon tai ottamalla koiran mukaan ei ylimääräisiä senttejä kilometreiltä saa.
Samoin metsäautoteitä koskeva korotus koskee vain kyseisessä maastossa ajettuja kilometrejä, ei automaattisesti koko matkaa. Nämä kilometrit tulee siis eritellä matkalaskulla.
Jos työntekijällä on auton käyttöetu (=työnantaja omistaa auton mutta työntekijä maksaa polttoaineen), verovapaa kilometrikorvaus polttoainekuluista on myös vuonna 2024 on 13 senttiä kilometriltä.
Asunnon ja vakituisen työpaikan välisestä matkasta ei voi maksaa verovapaita kilometrikorvauksia. Nämä työmatkakulut voi erikseen vähentää henkilökohtaisessa verotuksessa halvimman kulkuneuvon mukaan. Yleensä tämä tarkoittaa julkista liikennettä.
Laki ei määrää työnantajaa maksamaan kilometrikorvauksia, vaan maksaminen ja korvausten koko perustuu sopimuksiin (työ- ja työehtosopimus) tai vakiintuneeseen käytäntöön. Verohallinnon päätös on siis maksimimäärä jonka voi maksaa verovapaasti, mutta korvaus voi olla myös matalampi tai korkeampi.
Tämän sivun laskuri perustuu Verohallinnon Kilometrikorvaukset 2023/2024-lukuihin, mutta korvauskäytännöt voivat siis vaihdella työnantajasta riippuen.